Metsähanhen metsästysalue Pohjois-Suomessa laajeni

metsähanhin metsästys

Taigametsähanheen kohdistuva metsästys on sallittu 20.8. kello 12–27.8. 

  • Lapin maakunnassa lukuun ottamatta valtatien E8 eteläpuoleisia alueita sekä Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä  
  • Pohjois-Pohjanmaalla valtateiden E8 sekä E22 itä- ja pohjoispuolisilla alueilla. 

Metsästysalueella on voimassa seuraavat rajoitukset, joiden tarkoituksena on turvata perinteisen suo- ja erämaapyynnin toteutuminen sekä metsästyksen kestävyys:  

  • Yhden (1) metsähanhen kausikiintiö 
  • Ravintohoukuttimen käyttö on kielletty 
  • Pelloilta metsästys on kielletty                          
  • Saalisilmoitusvelvollisuus. Oma riista -palvelun käyttöä suositellaan. 

Metsästäjien kannattaa kirjata pakollisen saalisilmoituksen lisäksi metsähanhihavainnot Oma riistaan. Tiedosta on apua esimerkiksi pesimäkanta-arvioinnin kehittämisessä. Riistatieto on edellytys metsästyksen oikein mitoitetulle säätelylle. 

– Tarkentuneen riistatiedon ja muuttoreittitason kannanhoidon ansiosta hanhikanta on elpynyt ja sen metsästys on mahdollista. Metsästys on kuitenkin voimakkaasti rajoitettua, kunnes Suomen pesimäkannan tila on tarkemmin selvitetty. Tarkoituksena on turvata pesimäkannan elpyminen ja samalla säilyttää erämaapyyntikulttuuria, Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Mikko Alhainen kertoo. 

Tundrametsähanhen metsästys on viime vuosien tapaan sallittu loka-marraskuussa maan kaakkoisosien rajatulla alueella. 

Metsästysaluerajaus perustuu muuhun kuin hallintorajoihin 

Tieverkoston avulla metsästyksen säätely antaa uusia mahdollisuuksia tarkoituksenmukaiseen metsästyksen rajoittamiseen, mikä voi täydentää kunta- tai maakuntarajoihin perustuvaa säätelyä. Liikenneverkkoon, ja mahdollisesti vesistöihin, perustuva säätely ottaa huomioon eliö- ja luonnonmaantieteelliset alueet metsästyssäätelyssä ja raja maastossa on kiistattomasti todennettavissa.  

Metsähanhen osalta valtatiehen perustuva rajaus mahdollistaa perinteisen metsähanhen metsästyksen Lapin rannikkokuntien sisämaan sekä Pohjois-Pohjanmaan erämaissa, samalla kun kielletään metsähanhen metsästys rannikon merihanhijahdin yhteydessä ja alueilla missä kanta on harva tai alueet helposti saavutettavia. 

Lähetä kuva saalislinnusta – osallistu arvontaan 

Saaliksi saadun metsähanhen päästä ja siivestä toivotaan kuvia osoitteeseen hanhi@riista.fi. Kuvia käytetään hanhisaaliin ikä- ja alalajijakauman seurantaan. Laita viestiin tiedoksi saaliin saantipäivä ja -kunta. Kaikkien vuoden 2023 aikana metsähanhen saaliskuvia lähettäneiden kesken arvotaan kolme lähettävää riistakameraa.  

Lähde: Suomen riistakeskus
Kuva: Tero Salmela / Suomen riistakeskus


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Mikael Granlund – Menestyvä jääkiekkoilija kansainvälisellä tasolla

Mikael Granlund on menestyvä suomalainen jääkiekkoilija, joka on tehnyt vaikutuksen kansainvälisellä tasolla. Hän aloitti uransa Suomen Liigassa ja nousi nopeasti nuorten maajoukkueisiin. Granlundin taidot ja älykäs peli-ilme huomattiin myös NHL:ssä, jossa hän edusti Minnesota Wildia ja Nashville Predatorsia. Hänet tunnetaan erityisesti upeasta ”Mikaelin maalista” vuoden 2011 MM-kisoissa. Granlundin lahjakkuus, luovuus ja peliäly tekevät hänestä arvokkaan pelaajan niin seuralle kuin maajoukkueellekin. Mikael Granlund ero aihe on noussut monen ihmisen mieleen.