Nuoret saivat kesätöitä metsäalan harjoittelussa ja koululaiset metsänistutuksessa

Kolmisenkymmentä koululaista ja 12 metsäalan harjoittelijaa saivat Metsähallituksesta mieleisen kesätyöpaikan Kainuun ja Koillismaan alueella.  Kun koulut päättyvät, niin koululaiset pääsevät istutushommiin metsureiden ja metsänhoidon harjoittelijoiden ohjauksessa.

Metsähallitus on ottanut nuoria töihin niihin kuntiin, joissa on paljon valtion maita eli Koillismaalle, Kuhmoon ja Suomussalmelle. Pottiputken varressa ovat koululaisten lisäksi Metsähallituksen omat metsurit ja metsäpalveluyrittäjät.

Metsänhoitoesimies Hanna Karppinen Kuhmosta on palkannut koululaisia istutukseen useana keväänä. ”Istutusaika on lyhyt, noin kaksi viikkoa, joten työ on intensiivistä. Yleensä nuoret tietävät minkälaista työtä tulevat tekemään, eivätkä kaikenlaiset keliolosuhteetkaan tule yllätyksenä. Käytössä on urakkapalkka, joten ahkera istuttaja pääsee ihan kohtuulliseen päiväansioon.”, toteaa Karppinen.

”Kevään hitaan edistymisen myötä istutukset ovat alkaneet parisen viikkoa myöhemmin kuin aiempina vuosina. Yhteensä taimia istutetaan 6 miljoonaa, joista 75 % nyt keväällä ja loput syksyllä.”, kertoo metsänhoitopäällikkö Tarmo Myllymäki Pohjanmaa – Kainuun alueelta.  

Myllymäki jatkaa, että erikoiskohteena ovat Paula-myrskyn alueet Koillismaalla ja Ylä- Kainuussa, joissa on paljon metsänuudistamista. Pääosa Paula-myrskyn alueita tulee muokkaukseen ja kylväen uudistettavat kohteet konekylvöön jo tänä kesänä. Istutukset jäävät ensi keväälle. 

Metsähallitus

Kuva: Katri Lehtola