Suosittu kansainvälinen luontodokumenttisarja vieraili Kilpisjärvellä ja Ivalossa

Eurooppa ylhäältä päin on kansainvälinen dokumenttisarja, jossa Euroopan maat  näyttäytyvät ennennäkemättömistä kuvakulmista. Sarjan toinen kausi starttaa Suomi-jaksolla 28. helmikuuta. National Geographic -TV-kanavan dokumenttisarja Eurooppa ylhäältä päin (Europe From Above) vie katsojan matkalle maanosan eri kolkkiin ja niiden historiaan, kulttuuriin, kaupunkeihin ja luonnonihmeisiin. Kohteisiin tutustutaan paitsi runsaiden ilmakuvien, myös kiehtovien faktatietojen ja henkilötarinoiden kautta.

Kauden avaavassa Suomi-jaksossa Lappi on näkyvässä roolissa. Kilpisjärvellä tutustutaan poronhoidon arkeen. Nils-Matti Vasara on elänyt koko elämänsä Kilpisjärvellä, ja hän on yksi Suomen Lapissa porotaloutta yhä harjoittavista saamelaisista. Ivalossa puolestaan hurjastellaan Petri Paanasen kanssa, joka on toiminut yli kymmenen vuoden ajan testikuljettajana White Hell -lempinimellä tunnetulla talvirenkaiden testiradalla. Torniossa seurataan luotsi Kaj Hahtosen työtä haasteellisissa oloissa jäisellä Perämerellä. 

– Kun tarinoita kerrotaan ihmisten kautta, niihin tulee kosketuspintaa. Ilmakuvat puolestaan tuovat sarjaan aivan omanlaisensa elementin. Ilmasta käsin katsominen tuo aivan uusia ulottuvuuksia tuttuihin ja arkipäiväisinäkin pitämiimme asioihin ja tekee niistä kiehtovia. Yksi koko sarjan suosikkihetkiäni onkin juuri jäänmurtajan matkan eteneminen jäisellä merellä, kertoo sarjan tuottaja Mark Bridge.

The ”Banaani” maintenance tram and the driver, Anssi, outside the tram depot. (National Geographic/Windfall Films)

Jaksossa matkataan myös muualla Suomessa. Saimaalla seurataan Euroopan ainoaa sisävesien hyljepopulaatiota ja tunnelmoidaan perinteistä puuteollisuuden logistiikan muotoa eli tukinuittoa. Suomenlinnassa todistetaan alusten laskua mereen kuivatelakalla. Myös Helsingin keskusta nähdään aivan uudesta näkökulmasta, kun seurataan ”Banaanin” eli keltaisen huoltovaunun kulkua kaupungin halki ja noustaan Kauppatorin maailmanpyörän saunagondolin kyytiin. Turun saaristossa päästään Saaristomeren tutkimuslaitoksen aluksen mukana ottamaan levänäytteitä.

– Eurooppa ylhäältä päin on ollut menestys, ja olemme innoissamme, että saamme heti toisen kauden starttiin Suomen mukaan. Sarjan tuotanto vietti paljon aikaa löytääkseen kerrottavaksi tuoreita ja kiinnostavia tarinoita jokaisesta mukaan valitusta maasta. Ensimmäisessä jaksossa on paljon uutta ja yllättävää myös suomalaiselle katsojalle, kertoo National Geographic TV:n kanavajohtaja Elina Mustelin.

Toisella kaudella vieraillaan Suomen lisäksi Ruotsissa, Turkissa, Ranskassa, Unkarissa ja  Kreikassa.

Eurooppa ylhäältä päin -dokumenttisarjan uusi kausi alkaa Suomi-jaksolla sunnuntaina 28.2.2021 klo 21.00 National Geographic -TV-kanavalla.