

Taloustutkimus selvitti elokuussa suomalaisten näkemyksiä metsäteollisuudesta ja sen edunvalvonnasta. Kyselyssä selvä enemmistö vastaajista toivoi, että suomalaiset päättäjät puolustaisivat metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä Euroopan unionissa.
Kysyttäessä ”Päättäjiemme tehtävä on puolustaa metsäteollisuuden edellytyksiä EU:ssa” 45 % prosenttia vastaajista kertoi olevansa täysin samaa mieltä ja 29 % vastaajista jokseenkin samaa mieltä. 6 % vastaajista oli väitteestä jokseenkin eri mieltä ja 4 % täysin eri mieltä. Tulos kertoo, että vankka enemmistö suomalaisista toivoo maamme päättäjiltä työtä maamme teollisuuden toimintaedellytysten vahvistamiseksi.
– Heinäkuussa julkaistun EU:n metsästrategian yhteydessä keskusteltiin siitä, onko oikein, että EU:ssa pyritään vaikuttamaan metsäisen maamme etujen turvaamiseksi. Nyt tehty tutkimus vahvistaa, että ainakin kansalaiset pitävät suomalaisen teollisuuden edellytysten puolustamista Brysselissä erittäin suotavana, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.
– Kyselyssä vastaukset eroavat kiinnostavasti eri puolueiden kannattajien kesken. Eniten suomalaisen metsäteollisuuden etua pitäisi puolustaa perussuomalaisten kannattajien mielestä, toiseksi eniten keskustan. Vihreät ja Vasemmistoliitto erottuvat muista: Niiden kannattajista vähemmistö on sitä mieltä, että päättäjiemme pitää puolustaa suomalaisen metsäteollisuuden edellytyksiä EU:ssa, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen toteaa.
Tutkimus kertoo myös, että kansalaisen usko maamme kykyyn vaikuttaa Suomen teollisuutta koskevaan lainsäädäntöön on heikko. Taloustutkimus kysyi: ”EU:sta tulee iso osa teollisuutta koskevasta lainsäädännöstä. Pystyykö Suomi vaikuttamaan siihen riittävästi?” Vain 23 % vastaajista uskoi Suomen kykenevän vaikuttamaan riittävästi, 52 % suomalaisista ei uskonut maamme kykenevän vaikuttamaan riittävästi ja 26 % ei osannut sanoa.
Taloustutkimus haastatteli 2883 henkilöä Metsäteollisuus ry:n toimeksiannosta 4.–13.8.2021. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen äänestysikäistä väestöä. Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Kyselyn virhemarginaali on noin 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lähde: STT Info