Männyn siementen keruu käynnistyy Pohjois-Suomessa

Metsähallitus täydentää männyn siemenhuollon varmuusvarastoa Pohjois-Suomessa ja ostaa hyvälaatuisia männyn käpyjä kerääjiltä. Männyn käpyjä ostetaan Metsänhoitoyhdistysten kautta. Hyvälaatuisten käpyjen kerääjille on luvassa käpylitrasta 1,20 euroa.

Muutaman suotuisan kesän jälkeen Pohjois-Suomen metsiin on kehittynyt laadultaan ja määrältään hyvä männyn siemensato. Metsähallitus aloittaa Pohjois-Suomen siemenhuollon varmuusvarastoa täydentävän kävynkeruun osassa Lapin maakuntaa.

Keruu suunnataan siementarpeen perusteella. Käpyjen ostopisteitä on Kemijärvellä, Kittilässä, Kolarissa, Pelkosenniemellä, Pellossa, Ranualla, Rovaniemellä, Sallassa, Savukoskella, Sodankylässä ja Ylitorniolla. Keräys ulotetaan mahdollisesti myös Koillismaalle ja Kainuuseen.

Keruun toteutuksesta vastaa Metsähallitus yhdessä alueellisten Metsänhoitoyhdistysten ja metsäalan toimijoiden kanssa.

Keräys aloitetaan 1.10. ja käpyjen vastaanotot alkavat ostopisteissä viikon-parin kuluessa siitä. Tarkempi ajankohta varmistuu soittamalla paikalliseen Metsänhoitoyhdistykseen. Rovaniemellä ostopisteen perustaa Fin Forelian Imarin taimitarha.

Käpyjen keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Käpyjen keruu toisen maalta, mukaan lukien valtion maat, on luvanvaraista.

Kerääjän tuleekin ennen keruuseen ryhtymistä olla ensin yhteydessä Metsähoitoyhdistykseen, josta saa karttoja keruukohteista ja myös ohjeita käpyjen keruuseen. Rovaniemellä karttoja ja -ohjeita saa Tiedekeskus Pilkkeestä.

Kerääjälle maksetaan käpylitrasta 1,20 € (alv 0).

Metsähallitus

Käpyjen keruuseen sopiva käpy.