PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordicissa puhutaan alan vastuullisuudesta ja tulevaisuuden trendeistä

Pakkaus-, elintarvike- ja muovialan ammattitapahtuma PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic tuo esille alojen tulevaisuutta ja nykyhetkessä vaikuttavia trendejä. Ääneen pääsevät erityisesti vastuulliset tuotantomenetelmät ja materiaalit, sekä tulevaisuuden työnantajat. Tapahtumakokonaisuus PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 11.-12.3.2020.

Pakkaus-, elintarvike- ja muovialat ovat muutoksen keskipisteessä alan teknologioiden kehittyessä ja kuluttajien arvojen ja tarpeiden muuttuessa. Kuinka arjen pakkauksista voitaisiin tehdä vastuullisia? Entä minkälaiset tekijät ohjaavat pakkaussuunnittelun tulevaisuutta?

Keskiviikkoaamuna 11.3. on pakkaus- elintarvike- ja muovialan sidosryhmille suunnattu johdon Business Forum -aamiaisseminaari, jossa DS Smithin Sustainability Strategy & Communication Manager Sam Jones ja SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä puhuvat vastuullisuudesta pakkausalan ja kaupan alan näkökulmista nyt ja tulevaisuudessa. Orklan viestintäjohtaja Nina Olin kertoo Sustainable Life Barometeristä, ja siitä, miten Pohjoismaissa ja Baltiassa suhtaudutaan vastuullisuuteen. Packdesign ID:n toimitusjohtaja Maija Olkkonen-Seppo puolestaan avaa puheenvuorossaan, mitä kuluttajat haluavat pakkauksilta, ja kuinka heidän vaatimuksiinsa vastataan.

Minkälaista on tulevaisuuden ruoka? Nordic FoodTech VC:n perustajiin kuuluva Lauri Reuter luo katsauksen tulevaisuuteen, ja pohtii, miten tulevaisuuteen rakennetaan kestävää elintarvikealan liiketoimintaa. Jaakko Korpela EntoCubesta kertoo hyönteisruuan tulevaisuudesta, ja alalla tapahtuvasta kehityksestä.

Globaalit megatrendit koettelevat myös muovialaa, ja innovaatioita ja muutoksia toimintamenetelmiin onkin jo tehty. Pabocon Michael Michelsen ja Teknoksen Tuomas Aspiala esittelevät paperista kehitetyn kierrätettävän pullon, joka on kiinnittänyt jo muun muassa Carlsbergin huomion. AFRYn PlasticsToBio-konsepti pyrkii muuttamaan kaiken muovin kierrätettäväksi kustannustehokkaalla ja kestävällä tavalla. Muutoksen vaatimuksista ja sen taustalla olevasta disruptiosta kertoo AFRYn Tomi Nyman. Muoviyhdistyksen paneelikeskustelussa puolestaan tarkastellaan sitä, miten digitalisaatio vaikuttaa muoviteollisuuteen.

Kohti materiaalien entistä vastuullisempaa tulevaisuutta

Kuinka materiaalit pakkaus-, elintarvike- ja muovialalla voisivat olla entistä vastuullisempia? Keynote-puheenvuorossaan Edelmann Groupin toimitusjohtaja Constantin Shütz kertoo, kuinka organisaatiot voivat selviytyä valmistajien ja brändien omistajien paineessa.

Elintarvikealalla pakkausten rooli on tunnustettu ympäristön kannalta merkitykselliseksi, ja Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta kertoo, kuinka ruokahävikkiä voidaan minimoida pakkausten avulla. Elintarvikeala on myös solminut Suomen ensimmäisen materiaalitehokkuuden sitoumuksen vuosille 2019-2021, ja tavoitteena on sitoumusten laajeneminen myös muille toimialoille. Paula Eskola Motivasta kertoo, kuinka alan järjestöt saatiin allekirjoittamaan sitoumus yhdessä maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön, ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Myös mekaanisella kierrätyksellä voidaan mahdollistaa materiaalien vastuullisempi käyttö. Sanna Peltola Lassila & Tikanojalta pohtii puheenvuorossaan, kuinka yhteistyöllä pystytään luomaan toimivia kiertoja ja edistämään kierrätystä. Mekaanista kierrätystä voidaan osaltaan täydentää kemiallisella kierrätyksellä, joka mahdollistaa myös sellaisen muovin kierrättämisen ja uusiokäytön, jota ei aikaisemmin ole pidetty tarpeeksi laadukkaana uusiokäyttöä varten. Outi Teräs Nesteeltä kertoo Nesteen tavoitteesta olla kehittämässä kemiallista kierrätystä, ja kierrättää vuodessa yli miljoonan tonnin edestä muovia.

Tapahtumakokonaisuuden oma vastuullisuuskilpailu huipentuu PlastExpo-lavalle 12.3.kello 12, kun kilpailun finaaliin valitut yritykset ja toimijat esittelevät oman vastuullisen pakkaus-, elintarvike- tai muovialan tuotteen, ratkaisun tai tuotantomenetelmän. Finaaliin valitut yritykset saavat kukin esitellä tuotteensa, minkä jälkeen kilpailun tuomaristo valitsee voittajan, joka saa Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron palkintorahan. Kilpailuun voi osallistua tapahtumakokonaisuuden verkkosivuilla 16.2.2020 saakka.

Miltä näyttää tulevaisuuden työ pakkaus-, elintarvike- ja muovialalla?

Tapahtumakokonaisuus on alojen opiskelijoille oiva mahdollisuus tutustua tuleviin työnantajiin ja pohtia omaa urapolkua. Torstaina 12.3. tapahtumakokonaisuuden Tulevaisuuden työnantaja -tilaisuudessa työnhaun asetelma käännetään ylösalaisin, kun työntekijöiden sijaan työnantajat kilpailevat työntekijöistä. Tilaisuudessa yritykset kertovat pitchauksen muodossa toimintansa missiosta, oppimis- ja kehittymismahdollisuuksista, sekä siitä, millaisia tavoitteita yrityksellä on ilmastotalkoiden ja uusiutuvien luonnonvarojen suhteen. Tilaisuuteen osallistuvat yritykset kerrotaan ennen tapahtumaa tapahtuman verkkosivuilla.

Läjde: STT Info