Nyt on rahaa saatavissa metsien vapaaehtoiseen suojeluun – haluatko kuulla lisää?

Stora Enson uudessa palvelussa metsänomistajalle maksetaan monimuotoisuuslisää

Metsänomistajat voivat saada korvausta vapaaehtoisen suojelun kautta, jos he suojelevat metsänsä tai osan siitä. Tänä vuonna tähän tarkoitukseen on varattu entistä enemmän rahaa.

Metsien suojelu on tärkeää, koska metsät tarjoavat elinympäristöjä lukemattomille lajeille, joista monet ovat uhanalaisia. Näistä lajeista moni on erikoistunut, eli tarvitsee tiettyjä elinympäristöjä ja olosuhteita selvitäkseen. Tällaisten elinympäristöjen turvaaminen on merkittävä teko suomalaisen luonnon monimuotoisuuden hyväksi.

Jotkut elinympäristöt luokitellaan monimuotoisuudelle niin tärkeiksi, että ne ovat suojeltu esimerkiksi metsälain tai luonnonsuojelulain nojalla. Metsäsertifioinnit, metsien monimuotoisuuden METSO-ohjelma sekä elinympäristöohjelma Helmi kannustavat metsänomistajia laajempaan suojeluun, kuin mitä laki edellyttää.

Suojelun ja korvausten edellytyksenä on aina, että kohteelta löytyy runsaasti biologista monimuotoisuutta. Kohteilta haetaan arvokkaita rakennepiirteitä kuten lahopuuta, vanhoja puita, lehtipuusekoitusta ja useita latvuskerroksia. Suojeluun sopivan metsän on siis periaatteessa täytynyt olla koskemattomana pidemmän aikaa. Usein nämä elinympäristöt ovat myös hyvin kosteita tai kuivia, karuja tai reheviä. Ne erottuvat kasvillisuudeltaan ympyröivästä talousmetsästä.

Metsän vapaaehtoiselle suojelulle on olemassa useita eri vaihtoehtoja:

 • Ely-keskukset vastaavat pysyvän suojelun sopimuksista. Yleisin menettelytapa on yksityisen luonnonsuojelualueen perustaminen, jolloin esimerkiksi metsästysoikeus säilyy. Toinen vaihtoehto on koko metsätilan tai sen osien myynti valtiolle. Ely-keskusten maksama korvaus tai kauppahinta on aina verotonta tuloa.
 • Metsänomistaja voi solmia kymmenen vuoden määräaikaisen ympäristötukisopimuksen Metsäkeskuksen kanssa. Ympäristötukisopimuksella suojattu metsä säilyy metsänomistajan omistuksessa, mutta se jätetään metsänkäsittelytoimenpiteiden ulkopuolelle kymmeneksi vuodeksi. Kestävän metsätalouden määräaikainen rahoituslain (kemera-lain) mukaan maksettava ympäristötuki on verotettavaa tuloa. Sama tukimahdollisuus on myös uudessa metsätalouden kannustejärjestelmässä, Metkassa, kun se astuu voimaan vuoden 2024 alussa.

Korvauksen määrä riippuu alueen pinta-alasta ja puumäärästä

Metsäkeskuksella on tänä vuonna varattu noin 14 miljoonaa euroa metsänomistajille maksettaviin ympäristötukiin. Tämä on melkein kasinkertainen määrä verrattuna aiempaan. Rahoituskriteereitä on hieman väljennetty, ja näin tuen piiriin saadaan lisää tukikelpoista pinta-alaa. Tukilaskennassa käytettävää keskikantohintaa on korotettu koko maassa, joten korvaussummat ovat hieman korkeammat kuin aiemmin.

Metsänomistajien kannattaa nyt ottaa yhteyttä ja keskustella vapaaehtoisen suojelun mahdollisuuksista. Selvitystyö on maksutonta, eikä velvoita metsänomistajaa mihinkään.

Haluamme, että metsänomistajat saisivat tietää olemassa olevista vaihtoehdoista ja että suojeluun on varattu erityisen paljon varoja tänä vuonna. Ota rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut tekemään juttua aiheesta. Tulen mielelläni mukaan metsään, voimme esimerkiksi käydä tutustumassa jo olemassa olevalle suojelualueelle.

Suomen metsäkeskus – Finlands skogscentral

metsäkeskus.fi | skogscentralen.fi


Metsään.fi | Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä

MinSkog.fi | Planera, hantera ärenden, hitta de som utför arbeten

Metsässä olemisen ohella vapaa-aikaan voi kuulua myös suoratoistolta ohjelmat

Tässä on joitakin suosittuja suoratoistopalveluja ja niiden tarjoamia sisältöjä:

 • Netflix: Elokuvia, televisiosarjoja, dokumentteja, animaatioita, stand-up-koomikkoja
 • Amazon Prime Video: Elokuvia, televisiosarjoja, urheilua, dokumentteja
 • Disney+: Disney-elokuvia ja -sarjoja, Marvel-elokuvia ja -sarjoja, Star Wars -elokuvia ja -sarjoja, National Geographic -dokumentteja
 • HBO Nordic: Televisiosarjoja, elokuvia, dokumentteja, stand-up-koomikkoja
 • Viaplay: Televisiosarjoja, elokuvia, urheilua, dokumentteja, lasten ohjelmia
 • CMore: Televisiosarjoja, elokuvia, urheilua, dokumentteja, lasten ohjelmia
 • YouTube: Videoita eri kategorioista, kuten musiikki, vlogit, elokuvat, televisiosarjat, urheilu, opetusohjelmat ja paljon muuta.
 • SkyShowTime: SkyShowtime on uusi suoratoistopalvelu, joka tarjoaa parasta viihdettä, suurimpia menestyselokuvia ja sarjoja yksinoikeudella. Tutustu maailmankuulujen studioiden uutuuksiin ja suosikkeihin.
 • YLE areena, elokuvia, sarjoja dokumentteja – sarjoissa paljon brittisarjoja kuten Tukahduttava Rakkaus
 • MTV Katsomo ja suomalaiset sarjat kuten Mari Veitola Doc